Workshop Toegankelijk Publiceren 1: Bewustwording
Deze bewustwordingssessie is een aanrader voor iedereen. In deze online bijeenkomst leer je met nieuwe ogen kijken naar je eigen digitale publicaties. Want, je gaat het pas zien als je het doorhebt.
Speciaal voor DTP-ers hebben we een aantal waardevolle artikelen, handige tips, praktische workshops, goede praktijkvoorbeelden of trainingen geselecteerd. Je treft ze aan in deze leerlijn. Met het volgen van deze leerlijn zet je de eerste belangrijke stappen op weg naar een toegankelijke publicatie.
Deze bewustwordingssessie is een aanrader voor iedereen. In deze online bijeenkomst leer je met nieuwe ogen kijken naar je eigen digitale publicaties. Want, je gaat het pas zien als je het doorhebt.
We lezen geen letters, maar woorden in teksten. De afstand tussen letters, woorden, tekstregels en alinea’s maakt daarom het verschil. Letters en woorden gaan dankzij die afstand minder in elkaar overlopen. Regels en tekstblokken krijgen daardoor een rustig visueel beeld.
Teksten lezen in een kleine letter is vermoeiend en soms zelfs onmogelijk. Bij een zeer grote letter kan het overzicht op de pagina verloren gaan. Kies de juiste lettergrootte voor je publicatie.
Wie blind of slechtziend is kan informatie in afbeeldingen niet (goed) waarnemen. Daarom is een alternatieve tekst (alt text) bij afbeeldingen nodig die met hulptechnologie wel kan worden gelezen.
Leermodule
In deze module leer je de stappen die nodig zijn om een toegankelijke EPUB3 te maken met InDesign. En er wordt ingegaan op de toegankelijkheidseigenschappen die alleen ná export kunnen worden toegepast. De leermodule is te volgen op het Platform Inclusief Publiceren in de Praktijk en duurt ca. 30 minuten.
Leermodule
In deze module leer je wanneer kleur decoratief is en wanneer kleur gebruikt wordt om informatie over te brengen. Verder leer je of aanvullende visuele, tekstuele en semantische aanwijzingen correct zijn geïmplementeerd. De gratis leermodule is te volgen op het Platform Inclusief Publiceren in de Praktijk en duurt ca. 15-30 minuten.
Iemand die slechtziend is of dyslexie heeft vergroot dikwijls de inhoud op het beeldscherm. Kruip zelf in de huid van een slechtziende gebruiker en zie wat er gebeurt als je je publicatie vergroot. Is alle tekst en beeld nog steeds goed waar te nemen?