Hoe maak je een beeldbeschrijving?

Gepubliceerd op: 1 mei 2023

Geplaatst in: Afbeeldingen en tekst alternatieven

Redactie

Dedicon

Een beeldbeschrijving maakt een afbeelding waarneembaar en bruikbaar voor iedereen die de afbeelding niet kan zien of begrijpen. Er zijn drie manieren om een beeldbeschrijving toe te voegen. Wannéér je een beschrijving moet toevoegen is vastgelegd in richtlijnen. Maar welke inhoud plaats je in die beeldbeschrijving? Hoe maak je zo’n beeldbeschrijving?

Inhoud van een beeldbeschrijving

Allereerst bepaal je de inhoud van de beeldbeschrijving. Welke informatie moet er minimaal in de beschrijving staan, zodat geen relevante informatie en functie verloren gaat. Het is handig om een paar vragen te beantwoorden om tot de inhoud te komen:

  • Wat: Wat is er allemaal te zien? Wat valt op, wat juist niet, welke informatie staat in de afbeelding en zijn er bijzonderheden?
  • Waar: Waar staat de afbeelding? En wat staat in de context (in tekst) al over de inhoud van de afbeelding beschreven? Deze informatie hoef je niet nogmaals in de afbeelding te herhalen. Staan in de tekst al bepaalde details van de afbeelding beschreven, dan kan het waardevol zijn om dat te benoemen.
  • Waarom: Waarom staat de afbeelding hier? Wat is de functie van de afbeelding juist op deze plek? Wat is het doel ervan?

De informatie die je hebt verzameld bij de ‘wat’-vraag kun je vergelijken met de antwoorden op de ‘waar’- en ‘waarom’-vragen. Hiermee bepaal je welke informatie dubbel is en welke informatie niet relevant is.

Vorm van een beeldbeschrijving

Je hebt de inhoud van de beeldbeschrijving bepaald. Je weet welke informatie je minimaal moet overbrengen. Nu ga je bepalen in welke vorm je dat doet. Ofwel, hoe vertaal je die informatie het beste naar tekst. Ook dit kan aan de hand van hulpvragen:

  • Wie: Wie is de doelgroep? Voor wie maak je de beeldbeschrijving? Hoe, met welke schrijfwijze, sluit je aan bij de lezer en het niveau? Houd er rekening mee dat visuele, vaak abstracte concepten niet voor iedere lezer te begrijpen zijn. Denk aan vormen, formaat, perspectief, schaduw.
  • Wijze: Bepaal de wijze waarop je de informatie overbrengt. Bepaal structuur en vorm. Zorg dat je beknopt blijft om cognitieve overbelasting te voorkomen. Beschrijf van algemeen naar specifiek. Gebruik eventueel ook opmaak zoals koppen, tabellen en opsommingen om een complexe beschrijving te structureren.

Beschrijving toevoegen aan je publicatie

Nu je de inhoud en vorm hebt bepaald, heb je als het goed is een stuk tekst. Nu kun je bepalen wat de beste manier is om de beeldbeschrijving toe te voegen. Hiervoor zijn drie verschillende methodes. Afhankelijk van de lengte van de tekst, of er wel of geen tekstopmaak nodig is en of de tekst beschikbaar moet zijn voor iedereen of alleen voor mensen die gebruik maken van hulpsoftware, bepaal je welke van de drie methodes je kiest.

Verdieping en bronnen

In dit artikel staat kort omschreven hoe je een goede beeldbeschrijving maakt. Behoefte aan meer verdieping? Bekijk eens relevante leermodules en bronnen. Heb je nog specifieke vragen? Behoefte aan verdieping, advies of expertise? Neem contact op en we zoeken het juiste antwoord, de juiste expert of bron voor je op.

Volgende artikel

Heb je een vraag?

Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op en wij proberen hem zo snel mogelijk te beantwoorden.

E-mail