Leesbaarheid
Tekst is een gangbare vorm om informatie over te dragen. En uiteraard wil je dat ook jouw teksten goed leesbaar zijn. Maar hoe leesbaar zijn jouw publicaties? Zijn ze ook te lezen door iemand met een beperking? Is de volgorde logisch? En wat gebeurt er als je jouw tekst laat voorlezen? We geven je enkele handvatten zodat je weet hoe je de leesbaarheid van jouw publicatie kunt verbeteren.
Leesbaarheid
Terug naar alle thema'sBegrijp de context van de lezer en jouw publicatie
Je maakt een publicatie met een bepaalde reden. Jouw website, e-book, online lesmateriaal, krant of tijdschrift wordt pas gelezen, nadat de gebruiker het heeft kunnen vinden, bestellen, betalen en kon downloaden of streamen. Gaat dat bij een beperkte lezer ook op de manier zoals je je had voorgesteld? Zorg ervoor dat je het complete plaatje hebt alvorens je een digitale publicatie uitgeeft.
Juiste leesvolgorde
Hoe weet iemand die blind is in welke volgorde hij de tekstonderdelen en andere inhoud moet lezen? Leg daarom een betekenisvolle en logische leesvolgorde vast, zodat je publicatie met hulptechnologie in de juiste volgorde wordt gelezen.
CHECK: Laat tekst voorlezen
Voor mensen met een leesbeperking (blind, slechtziend, dyslectisch) is het fijn dat teksten worden voorgelezen. Bijvoorbeeld met een voorleesfunctie of tekst-naar-spraak-software. Kan dat ook met jouw digitale publicatie?
Snelstartgidsen
Praktische tips voor toegankelijk publiceren
Toegankelijke informatie. Het lijkt lastig te realiseren, maar dat valt reuze mee. Deze gidsen bevatten elk tien handvatten voor eenvoudige oplossingen. Kleine oplossingen kunnen namelijk al een groot effect hebben.
Bestel gedrukte gidsen Download PDF Doe mee! Download PDF Maak open! Download PDF Check dit! Download PDF Bekijk het!